Referentie

Peter Schout

Hoofd onderhoud

Eind 2015 leverde Banzo een sorteerlijn voor grof huishoudelijk en bouw- en sloopafval op in Amsterdam voor Van Gansewinkel. Van Gansewinkel demonteerde de oude sorteerlijnen in Utrecht en Amsterdam en creëerde een nieuwe lijn die 180.000 ton afval per jaar verwerkt.

Het project voor Van Gansewinkel was een bijzondere vanwege de demontage van de twee oude lijnen. De nieuwe lijn bestaat namelijk voor een deel uit componenten uit de oude sorteerlijn in Amsterdam, een oude brandstofpallet-lijn in Utrecht én nieuwe componenten.

Engineering van nieuwe installatie met bestaande onderdelen
“Banzo heeft de engineering voor ons gedaan”, zegt Peter Schout, hoofd onderhoud bij Van Gansewinkel Amsterdam. “Op basis van alle voorgeschreven componenten hebben zij de tekening gemaakt. Daar is bepaald hoe alles in elkaar moest passen. Daarbij hebben we de expertise van Banzo nodig gehad om te bepalen of datgene wat we wilden, ook daadwerkelijk haalbaar was.” Banzo bepaalde mede of bepaalde componenten nog in goede staat waren of nog voldeden aan de voorwaarden.

“We hadden weinig tijd om uitgebreid met elkaar te gaan discussiëren, we wilden het gewoon bij een partner op het bordje kunnen leggen.”

 

De klus werd in minder dan 3,5 maand geklaard en dat was een belangrijke voorwaarde. “We moesten voor 1 januari draaien, om daarmee tijdig de oude lijn te kunnen vervangen om daarmee geld te kunnen besparen. We hadden weinig tijd om uitgebreid met elkaar te gaan discussiëren, we wilden het gewoon bij een partner op het bordje kunnen leggen.”

“Via collega’s was er al contact met Banzo en bij hen was het vertrouwen er dat ze dit voor ons zouden kunnen doen. Dat vertrouwen was terecht. Het tonnage van de oude installatie, plus alles wat door de oude installatie in Utrecht ging, gaat nu hier door de sorteerinstallatie. Zo’n 180.000 ton per jaar.”

Het doel van de installatie is harde kunststoffen, folies, metaal, papier, steen en hout te scheiden uit bouw-, sloop- en grof huishoudelijk restafval. Hout, kunststof en folies zijn de grootste en meest waardevolle stromen.

Rolf Nijboer

Projectleider

Frans Moorman

Projectleider bij Attero in Wijster

Mark Hagoort

Plant Manager at AEB Amsterdam

Peter Schout

Hoofd onderhoud